mooseC

Klimaat

 

Veel mensen hebben ten onrechte het beeld dat het in Zweden altijd koud is. Je hoeft maar één Zweden-ganger te spreken om te weten dat dit echt niet waar is... Zweden heeft zelfs gemiddelt meer zon uren dan Nederland. Zweden kent vaak prachtige zomers met heerlijke temperaturen en in de winters is het er vaak koud, maar niet guur zoals in Nederland.

In vrijwel heel Zweden heerst een landklimaat, wat in het algemeen staat voor droge en (relatief) warme zomers en strenge winters. In de zomer zijn temperaturen tussen de 23 en 27 graden geen uitzondering. Vaak gaan deze temperaturen dan gepaard met felblauwe luchten en een stralende zon.

De winters in Zweden kunnen, zoals algemeen bekend is, behoorlijk streng zijn. In het noorden van Zweden zijn maximum temperaturen van -30ºC niet zeldzaam (de gemiddelde temperatuur in januari in Kiruna is ongeveer -16ºC). In het zuiden liggen de temperaturen aanzienlijk hoger (de gemiddelde temperatuur in januari in Malmö ligt rond het vriespunt).

Een groot verschil met koud weer in Nederland is de luchtvochtigheid. In Zweden is de lucht veel droger waardoor de kou veel minder koud aanvoelt. Daarnaast staat er in Zweden vaak minder wind dan in Nederland, waardoor de kou minder onaangenaam is.

 

Sommar
chalk.arrow